dijous, 28 de febrer del 2013

Llibres i el poble jueu.



Vam portar de la biblioteca un parell de llibres que, sense saber-ho, tenien un tema comú; el poble jueu. 

El primer, que sí que vaig escollir conscientment, va ser un recull de poemes per a infants de la literatura hebrea del s XX: La cadena daurada, edició a cura de Nira Harel, il·lustració de Batia Kolton (ed. Alrevés, 2010). No ens havíem apropat mai a la literatura hebrea i ens està agradant molt aquesta selecció. 










Test de flors

Des de la finestra
una flor en un test
tot el sant dia 
contempla el jardí.

Tots els seus companys
són allà al jardí.
Ella tota sola
s'està aquí.

de Haïm Nakhman Bialik.


El segon llibre el vaig agafar a cuita-corrents, pel títol em va semblar que podria estar bé i ha estat una sorpresa: Quan els ogres es queden sols, text i il·lustracions de Pere Puig (ed. Proteus, 2012). Crec que és un llibre que pot tenir moltes lectures en funció de l’edat dels lectors. És una adaptació del llibre Eichmann en Jerusalén. Un informe sobre la banalidad del mal escrit per la filòsofa alemanya Hannah Arendt. Arendt va seguir tot el procés del judici del nazi Adolf Eichmann, responsable de gran part de l’organització de l’extermini jueu i que, va acabar fugint a l’Argentina fins que temps després fou descobert i portat a Jerusalem on fou jutjat i ajusticiat . 

La història no parla directament dels camps de concentració, ni de la Segona Guerra Mundial, és més aviat una metàfora de com es va anar torçant i complicant la situació. A nosaltres ens ha servit per a parlar del mal; del mal que podem fer quan no tenim en compte els altres, quan decidim no intervenir en una situació injusta, del mal que podem fer quan no pensem en les conseqüències dels nostres actes, etc. També hem recordat algunes de les coses que van passar durant la Segona Guerra Mundial i de les que ja n'hem parlat a vegades. 


És una lectura dura pels adults, perquè sí que veiem la història que hi ha de rerefons i no podem deixar d'esgarrifar-nos recordant què va passar a Europa durant aquells anys. A casa, a en Neó, tot i ser el petit, m'ha demanat que li llegeixi més d'una vegada i li ha agradat molt.
A veure què us sembla... Si us interessa, aquí, podeu llegir-ne una bona ressenya.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...